Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kraftig brand vid naturbruksskola – ”Djur har drabbats” Foto: Jeppe Gustafsson

Kraftig brand vid naturbruksskola – ”Djur har drabbats”

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt inatt ut vid Naturbruksgymnasiet i Vreta kloster utanför Linköping och uppemot ett hundratal djur ska ha brunnit inne. Räddningstjänsten arbetar just nu med eftersläckning.
– Det kommer pågå under hela dagen. Vi håller på att skapa oss en uppfattning om skadorna, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten.

Räddningstjänsten Östra Götaland larmades om branden strax efter klockan 03.30 natten mot onsdag. Elden orsakade kraftig rök som fick flera personer att ringa SOS.

– Det är en omfattande brand och vi har runt 25 brandmän på plats. Det är väldigt kraftig rökutveckling som syns vida omkring, säger Stefan Hagdahl.

Räddningstjänsten gick ut med ett myndighetsmeddelande där man uppmanade boende i närområdet om att hålla sig inomhus och stänga ventilation och fönster.

– Det är väldigt, väldigt kraftig rökutveckling.

Ladugård med djur nedbrunnen

Enligt både räddningstjänst och polis ska djur finnas i byggnaderna. Det är oklart vilken sorts djur det rör sig om och hur många som är fast i elden. En ladugård med mjölkdjur uppges ha brunnit ner.

– Djur har drabbats. Jag vet inte hur många som är kvar nu. Några stall med hästar ska se okej ut, sen är det andra stall med djur som vi inte lyckats rädda.

Foto: Google Earth/SVT

”Det som brunnit har brunnit ned”

Skolan har ett internat, men elden ska inte ha nått fastigheten med boende. Just nu kämpar man med att begränsa spridningen.

– Vinden har legat på från fel håll, därför har vi haft stora bekymmer, men det känns som att vi kunnat bromsa upp nu, säger Stefan Hagdahl och fortsätter:

– Det som brunnit har brunnit ned. Vi försöker göra begränsningslinjer, ”hit men inte längre”.

Vid klockan 06.30 var branden under kontroll och eftersläckningsarbete påbörjat.

– Vi har dragit ner på personalstyrkan på plats till tre räddningsfordon och fem man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Vreta kloster

Mer i ämnet