• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kostnaden för hyrpersonal ökar på Gotland. I klippet berättar hälso- och sjukvårdsdirektören Marie Loob om utmaningarna. Foto: Patrik Widegren/SVT

Höga kostnader för hyrpersonal på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Landets sjukvårdsregioner har det tufft ekonomiskt. En del av problemen kommer från höga kostnader för hyrpersonal. Där sticker Gotland ut som en av de regioner som använder mest.

Från år 2021 till år 2023 har kostnaderna för hyrpersonal på Gotland ökat med 86 miljoner.

– Om det saknas personer på i våra scheman så är vi tvingade att hitta lösningar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.

Inhyrd personal i vården

Hon förklarar att efter pandemin så har flera sjuksköterskor inom slutenvården slutat eller gått till andra avdelningar. Det är svårt att anställa nya, då det är hög konkurrens mellan regionerna. De nya reglerna kring elva timmars dygnsvila ställer också till det för att göra attraktiva scheman.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet