Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det här är skandalöst”, säger riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L) efter SVT:s granskning som visar att 23 procent av Försäkringskassans överklagade beslut om aktivitetsersättning anses felaktiga av domstolarna. Se flera riksdagsledamoters reaktioner och krav på åtgärder i videon. Foto: Magnus Fröderberg

Krav efter SVT:s granskning av aktivitetsersättningen: ”Nu måste regeringen agera”

Publicerad

SVT Nyheter Östs granskning visade att 23 procent av Försäkringskassans överklagade beslut om aktivitetsersättningen underkänns av domstolarna. Vid vissa domstolar är det uppemot hälften av besluten som underkänns.

Nu kräver flera riksdagsledamoter att regeringen ska agera.

– De som har fått avslag av Försäkringskassan under den här perioden borde få skicka in en ny ansökan och få det omprövat av Försäkringskassan, säger riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD).

Flera oppositionspartier har reagerat på SVT Nyheter Östs granskning om aktivitetsersättningen för unga vuxna med en funktionsnedsättning.

Bengt Eliasson, riksdagsledamot för Liberalerna:

– Det här måste rättas till. Dels i regleringsbreven till Försäkringskassan, dels lagstiftning om det behövs.

Han anser att Försäkringskassan är alltför lojala mot politiska styrsignaler, utan att det finns lagstiftning.

– Det är ju inte rättssäkert. Vi har agerat och vi kommer att agera än mer kraftfullt.

”Måste följa rättspraxis”

Julia Kronlid, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna:

– Vi har även tidigare reagerat på att regeringen har gett signaler om att man ska få ner antalet som får aktivitetsersättning. Det ska man ju inte göra genom avslag utan genom förebyggande insatser och rehabilitering. Nu måste det ske en förändring akut och vi kommer att ligga på regeringen. Nu måste man följa den rättspraxis som har kommit.

Hon anser att bristerna har varit så stora att de som fått avslag under den här perioden borde få en omprövning av sitt beslut hos Försäkringskassan.

– De borde kunna få skicka in sitt ärende igen och få det omprövat av Försäkringskassan. De borde inte behöva vänta på domstolens beslut. De här personerna har ju ingen inkomst i övrigt.

Hör fler förslag på åtgärder i videon.

– 23 procent av de överklagade besluten om aktivitetsersättning underkänns av domstolarna om man tittar på hela Sveriges förvaltningsrätter under perioden juli 2019-april 2021.

– Skillnaderna var stora mellan olika förvaltningsrätter och förvaltningsrätterna i Umeå, Luleå och Linköping underkänner störst andel av Försäkringskassans beslut som gäller aktivitetsersättning.

– Hälften av de överklagade besluten om aktivitersersättning underkänns av Förvaltningsrätten i Linköping.

– De som överklagar Försäkringskassans beslut, och får rätt, tvingas vänta länge på att få sina pengar eftersom handläggningstiderna i genomsnitt är 17 månader, nästan två år, innan domen kommer.

– Det här drabbar många unga vuxna mellan 19 och 29 år med en funktionsnedsättning som nekas aktivitetsersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet