Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Det beror alldeles på vilken domare som sitter där”, säger Erik Ward som är kritisk till att Förvaltningsrätterna i landet dömer så olika. SVT:s reporter Ulf Persson visar några exempel på det i videon. Foto: Privat/SVT Grafisk design

Olika domslut i olika delar av landet – se hela listan

Uppdaterad
Publicerad

Det är väldigt stora skillnader mellan olika domstolar i landet när det gäller aktivitetsersättningen. Det visar SVT:s granskning.

– Det är som ett lotteri, vilken domare man får, säger juristen Erik Ward som hjälper människor att överklaga Försäkringskassans beslut.

När Försäkringskassan nekar en person aktivitetsersättning kan man överklaga till Förvaltningsrätten. Men möjligheterna att få rätt varierar kraftigt mellan landets tolv Förvaltningsrätter. Det visar de siffror som SVT Nyheter Öst har tagit fram.

Linköping ändrar flest beslut: 49 procent

– Min bild är att det är stora skillnader över landet och att det kan bero på vilken domare man får. Det är som ett lotteri, säger Erik Ward som är jurist och hjälper människor att överklaga Försäkringskassans beslut.

Förvaltningsrätten i Linköping ger flest personer rätt mot Försäkringskassan och ändrar hälften av besluten kring aktivitetsersättning som har överklagats.

Uppsala lägst: 5,5 procent

Förvaltningsrätterna i Umeå och Luleå ändrar också en hög andel av de överklagade besluten, över 40 procent.

Samtidigt finns det flera andra förvaltningsrätter som ligger betydligt lägre. Uppsala ändrade bara 5,5 procent av besluten under den granskade tidsperioden. Göteborg och Härnösands förvaltningsrätter ligger också lägre än genomsnittet.

I videon berättar rådmannen Mats Edsgården vid Förvaltningsrätten i Linköping vad han tror att det beror på – och vad man kan göra åt det.

Linköping: 66 av 135: 49 procent

Umeå: 15 av 35: 43 procent

Luleå: 10 av 24: 42 procent

Malmö: 27 av 111: 24 procent

Stockholm: 35 av 183: 19 procent

Växjö: 7 av 37 : 19 procent

Falun: 11 av 61: 18 procent

Jönköping: 13 av 85: 15 procent

Karlstad: 17 av 127: 13 procent

Härnösand: 6 av 48: 12,5 procent

Göteborg: 11 av 105: 10 procent

Uppsala: 1 av 18: 5,5 procent

SVT har gått igenom närmare tusen domar som gäller aktivitetersättning. Det gäller unga vuxna mellan 19 och 29 år som på grund av en funktionsnedsättning inte kan arbeta heltid. Vi har tittat på samtliga domar från 1 juli 2019 till 1 april 2021 som gäller aktivitetsersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet