Per Gunnar Pålbäck i Söderköping är en av biodlarna som påverkas.
– Vi får se hur året ser ut när året är slut men hittills är det katastrof, säger Per Gunnar Pålbäck.
Vad beror det på?
– Det är vädret. Det är för kallt. Det måste upp över 20 grader, säger Per Gunnar Pålbäck.
Öarna klarar sig
Enligt Biodlingsföretagarna har branschen under flera år haft problem med bidöd på grund av kvalster, vinterdödlighet, kemikalier med mera. Och, den hittills kalla och blöta, sommaren har inte gjort det bättre. Branschföreningen rapporterar om märkbar försämring, som hos Per Gunnar Pålbäck, och till och med uteblivna skördar på vissa håll i landet. Däremot har det på Gotland och Öland registrerats att skörden blir normal.
Hur påverkar det dig?
– Normalt slungar jag 10-11 ton honung. I år skulle jag gissa på att det blir tre ton kanske. Det påverkar min ekonomi hårt, konstaterar biodlaren Per Gunnar Pålbäck.