Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är jordbruksmarken som kommunen ville bygga industrier på Foto: Carl Bruno Tersmeden / svt

Kristersson (M) i Norrköping – så ska lantbrukarna stöttas

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var på Östgötaturné under torsdagen. Norrköpings kommunalråd valde då att ta med honom till en gård som varit nära på att bli industrimark.

Kristersson fick se gården Björsnäs där stora lagerlokaler byggts upp åt olika företag, nu vill kommunledningen expandera och köpa mer av jordbruksmarken. Mark som lantbrukarfamiljen Trozelli har vägrat sälja.

Hör Henning Trozelli  berätta i videon om varför han inte vill sälja sin mark.

Val 2022

Kraftiga prisökningar

Sedan den ryska invasionen av av Ukraina har lantbrukare drabbats av höga bränslepriser, stora elkostnader och allt dyrare foder. Och under turnén passade Kristersson på att tala om hur viktigt han tycker att det är med lägre driftmedelspriser på landsbygden:

– Sänk priset på diesel annars kommer de här företagen inte att klara sig.

Lantbrukaren Henning Trozelli berättade att drivmedelspriserna på hans gård nu har gått upp från 700 tusen kronor per år till 1,6 miljoner kronor. Men han säger att priserna på gödningsmedel ökat ännu mer sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina. Från tre till åtta kronor per kilo.

Varpå Ulf Kristersson svarade att han skulle vilja se Sverige hantera lantbruksfrågorna likt Finland, som beredskapsfrågor.

– Dels tycker jag att vi ska tänka lite mer som Finland, det här är beredskapsfrågor, det här är långsiktiga säkerhetsfrågor, inte bara hoppas att allting löser sig.

Så här vill de andra partierna hjälpa lantbrukarna

Vi skrev till de övriga riksdagspartierna och deras avdelningar i Östergötland. Vi frågade vad de har för förslag för att hjälpa lantbruksföretagen, inte minst viktigt när det pratas om Sveriges möjligheter till självförsörjning i krigstider. Här är utdrag av de svar vi fick:

Sverigedemokraterna:

Partiets pressavdelning skriver att de skattesänkningar som gjorts på drivmedel bör blir permanenta och att kraven på inblandning av biodrivmedel minimeras. Sverigedemokraterna vill också minska byråkratin genom att bland annat återinföra ”tjänstemannaansvaret”. Dessutom vill partiet återupprätta svenska beredskapslager för livsmedel, agrokemikalier och utsäde.

Centerpartiet:

Mjölkbonden Kristin Yderfors är Centerpartiets andranamn till riksdagen i Östergötland. Hon skriver att det är viktigt att öka den lokala matproduktionen och att tillgången till grön och billig el kommer vara livsviktig för många av våra jordbruksföretag. Partiet vill därför underlätta för företagen att investera i och bygga solceller, bland annat genom att slopa skatten på överproduktion av el. Hon poängterar också hur viktigt det är att infrastruktur, polisnärvaro, vård och skola håller en hög kvalitet på landsbygden.

Liberalerna:

Liberalernas riksdagsledamot Jakob Olofsgård säger såhär:

– Att värna den globala handeln och att länder hjälps åt i kristid är liberalernas sätt att se på livsmedelsförsörjningen. Och att stötta välfungerande företag inom ”gröna näringar” i kristid.

Att länder hjälps åt anser han vara det bästa skyddet för att se till att medborgarna har mat på bordet, men han pratar också om mindre regelkrångel och sänkt skatt på jobb och företagande.

Socialdemokraterna:

Socialdemokraterna i Östergötland vill att regionen och kommunerna i största möjliga mån väljer närproducerat och att upphandlingar utformas så att mindre och medelstora företag har reella möjligheter att lämna anbud. Martin Tollén (S), är vice ordförande i regionutvecklingsnämnden i Region Östergötland:

– Efterfrågan på det som produceras av de gröna näringarna ökar genom bra förutsättningar för omställningen till mer biobränslen. En inhemsk energiproduktion minskar Östergötlands och Europas beroende av rysk olja och gas.

Miljöpartiet:

Rebecka Le Moine är förstanamn på Östergötlands riksdagslista:

– Vi vill att delar av intäkterna från vindkraft och vattenkraft ska gå tillbaka till regionerna så de har råd att öka den lokala servicen.

Partiet vill också att närboende ska kunna köpa andelar i vindkraftverken när de byggs. Andra punkter på partiets program är att 40 procent av jordbruksmarken ska brukas ekologiskt 2030, att det satsas på småskaliga slakterier och införs ett nationellt mål för självförsörjningsgrad på 80 procent.

Kristdemokraterna:

Magnus Oscarsson från Ödeshög är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och berättar att partiet vill att Sveriges livsmedelsberedskap ökas från idag under 50 procent till minst 75 procent.  Dessutom vill Kristdemokraterna sänka reduktionsplikten och minska viltstammarna (vildsvin, dovhjort och varg). Oscarsson säger också att byråkratin måste minskas:

– Idag kan en bonde ha över 600 regler att förhålla sig till. Vi vill tillsätta en regel- förenklarkommission som ska minska regelbördan med 30 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet