Det är kul, men svårt att försöka få ljud i trombonen Foto: SVT

Kulturpuls sprider sång och glädje till barn

Publicerad

Kultur ska vara en självklar del av vardagen, oavsett var du bor. Det är tanken med verksamheten Kulturpuls som bedrivs på skolorna i Linköpings socialt utsatta bostadsområden.

– Det är roligt, men ibland så är det svårt, säger Salma som får medhåll av kompisen David. Tillsammans med en grupp andra barn övar de på att spela trombon.

Läraren Annika Pettersson är mer oreserverat positiv:

– Man kan använda sång och musik i så många sammanhang och så sprider det glädje, säger hon.

Ska nå ut till utsatta stadsdelar

Linköpings kommun startade projektet Kulturpuls i april 2017 för att Kulturskolan skulle nå ut till stadsdelarna Berga, Ryd och Skäggetorp. Syftet är att göra kulturaktiviteter tillgängliga för fler barn som inte vill åka in till Kulturskolan i stan.

– Det kommer absolut att minska klyfta och ge ungdomarna i de här områdena chansen, menar verksamhetschefen Katarina Jacobsson.

Foto: SVT

”Drömmen vore att det fanns på alla skolor”

Idag finns 350 elever inom Kulturpuls. Professionella pedagoger leder eleverna inom musik, dans, teater och bild och form 1-2 gånger i veckan. Det har snabbt blivit framgång och målet är att så småningom nå 450 elever.

– Drömmen vore att det fanns på alla skolor, säger Katarina Jacobsson.

Kulturpuls ger också eleverna en chans att få uppträda inför syskon och föräldrar.

– Då sitter det massor av folk i matsalen och eleverna kan och vågar och de gör det väldigt bra, säger Annika Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer