I början av april 2015 hälsade kungen på Namsai. Foto: TT

Kunglig elefantunge dödligt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens elefantkalv Namsai har drabbats av ett dödligt herpesvirus, meddelar Kolmården. Mamma är Kung Carl XVI Gustafs elefantko Bua.

Namsai är nu 3,5 år gammal och ett provsvar från igår visar att han smittats av EEHV, ett herpesvirus som ger ett snabbt och oftast mycket allvarligt sjukdomsförlopp.

Elefantkalven får nu intensivvård dygnet runt av Kolmårdens veterinär- och djurvårdsteam. Tillståndet betecknas av veterinärerna som fortsatt kritiskt.

Namsai har tidigare varit med i programmet Djursjukhuset. Foto: SVT

Det finns inget botemedel mot EEHV, men det finns behandlingsmetoder som kan dämpa ett sjukdomsutbrott. Elefanten kan överleva om sjukdomen upptäcks i tid och behandling påbörjas snabbt. Endast ett fåtal elefanter som behandlats har överlevt.

Foto: Kolmården

Namnsais mamma Bua är just nu dräktig och nedkomsten beräknas till hösten 2017. Då har Bua varit dräktig i ungefär 22 månader. Pappa är danska drottning Margrethes elefanttjur Tonsak.

EEHV – elefantherpes

Visa
  • Kan inte smitta från elefant till människa.
  • Bärs latent av de allra flesta elefanter.
  • Forskarna vet inte vad som sätter igång sjukdomsförloppet.
  • Symptom: djuret slutar äta, får hög hjärtfrekvens och lilafärgad tunga pga låg syrenivå i vävnaderna.

Källa: Kolmården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer