Foto: SVT

Religiösa friskolan Kunskapsljuset har rättat till bristerna

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har under september tagit beslut om att de brister som tidigare uppdagats på den muslimska friskolan Kunskapsljuset är åtgärdade. Skolan hotades förut med ett vite på som mest 900 000 kronor.

Efter en tillsyn våren 2017 hotade Skolinspektionen skolans huvudman, föreningen Al-Noor Al-Islamia, med ett vite på 600 000 om inte de brister som upptäckts åtgärdades. Bristerna återfanns bland annat inom: undervisning, betygsättning, studiero, trygghet samt styrning och utveckling av verksamheten.

Genom åren har sedan Kunskapsljuset vidtagit åtgärder och Skolinspektionens kritik har mildrats. Till slut återstod att ”i undervisningen ta hänsyn till den enskilda elevens behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande.” Någon som beslutet nu säger att skolan gör. Detta berättade Norrköpings Tidningar först om.

Ingen kommentar

Vidare menar Skolinspektionen att pedagogerna kompetensutvecklas och att ett utvecklingsarbete pågår avseende individualiseringen av undervisningen.

Skolans huvudman, Isam Bardaqji, vill idag inte kommentera beslutet till SVT Nyheter Öst och hänvisar till att han är utomlands. Så här skriver dock skolan på sin sajt:

”Ett utlåtande från Skolinspektionen har nu kommit som visar att skolan åtgärdat samtliga åtgärdspunkter. Vidare har den senaste riktade tillsynen även gett ledningen samt andra tillsynsområden positiva utlåtanden. Vi är otroligt glada och stolta över allt hårt jobb vi lagt ner. Självklart kommer vi att fortsätta jobba lika hårt, om inte ännu hårdare, och fortsätta att förbättras och utvecklas.”

Viteskraven

Enligt Folkbladet har förvaltningsrätten kommit med domar som säger att för fritidshemmet så avslås viteskravet helt, och för själva skolan så anses att Skolinspektionen inte varit tydliga nog med vilka åtgärder skolan ska vidta. Vitesbeloppet där sänks därför till 60 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet