Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Kvinnas strupe fattade eld under operation med laser

Uppdaterad
Publicerad

Under en laserbehandling på Universitetssjukhuset i Linköping hördes plötsligt en knall och lågor, gnistor och rök slog upp från patientens struphuvud.

Patienten – en kvinna i 60-årsåldern – opererades på grund av en förträngning i luftstrupen och drabbades vid händelsen av brännskador, enligt en Lex Maria-anmälan som sjukhuset gjort till Inspektionen för vård och omsorg.

Skadorna gjorde att hon behöver en kanyl i strupen för att kunna andas.

När kvinnan en vecka senare skulle transporteras till hemsjukhuset uppstod problem med att få en ny kanyl på plats. Kvinnan behövde en tids hjärt- och lungräddning för att få fri luftväg.

Hon drabbades av dubbelsidig lungkollaps i samband med händelsen, men klarade sig ifrån hjärnskador.

Ingreppet där brännskadan uppstod skedde i slutet av augusti och kvinnan andas idag genom kanyl. Prognosen för kvinnan är osäker på längre sikt, enligt sjukhuset.

”Ett mänskligt misstag”

Universitetssjukhuset har utrett händelsen internt och kommit fram till att det var det mänskliga faktorn som låg bakom den tragiska händelsen.

– Man får inte tillföra extra syre vid en behandling med laser. Men i det här fallet tog man fel på reglage. Det som hänt är ett mänskligt misstag och ytterst ovanligt, något som jag är den förste att beklaga, säger chefläkare Lena Nilsson.

Vad har ni gjort för att det inte ska hända igen?

– Vi har informerat all personal om det som hänt och skärpt rutinerna innan man sätter igång en laserbehandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet