Foto: SVT

Kvinnlig agitator i centrum för 100-årsfirande på 1:a maj

Uppdaterad
Publicerad

Hon hette Kata Dahlström och var en av den svenska arbetarrörelsens främsta agitatorer och dessutom en av grundarna till Sveriges kommunistiska parti 1917. När Vänsterpartiet i Norrköping i dag demonstrerade på 1:a maj uppmärksammades de 100 åren som gått sedan partiet startade och man valde också att börja demonstrationen på Skvallertorget där Kata Dahlström står staty.

– Kata Dahlström var en av dåtidens främsta vänsterkvinnor och hon reste ofta till Norrköping för att mana textilarbeterskorna till facklig kamp och politisk organisering, sa vänsterpartiets ordförande i Norrköping Anna Björkdahl i ett tal, strax innan dagens demonstration tog sin början.

Kata Dahlströms ande svävade

Med knuten näve avbildas Kata Dahlström i en staty där hon står bland textilarbetande kvinnor på Skvallertorget i centrala Norrköping. Och det var symboliskt som Vänsterpartiets 1:a majdemonstration med ett hundratal deltagare startade framför statyn. Riksdagsledamoten Linda Snecker (V) från Norrköping som var dagens talare tyckte att Kata Dahlströms ande svävade över demonstrationen och 100-års jubileet.

– Det gjorde det verkligen. Kampen som fördes då har onekligen kommit långt men vi måste trots det fortsätta i Kata Dahlströms anda för ett rättvisare samhälle, sa Linda Snecker, vänsterpartistisk riksdagledamot från Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.