Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katarina Strömfelt, verksamhetschef för kvinnojouren Ellinor i Linköping, berättar hur hon tänker kring mordet i Linköping. Foto: Erika Landt/SVT

Kvinnojouren: ”Det här ska inte få hända”

Publicerad

Förra veckan dödades en kvinna mitt på dagen i Linköping. En man är misstänkt för att ha mördat henne. Det här är ett av flera kvinnomord på kort tid i Sverige och enligt kvinnojouren Ellinor räcker inte dagens insatser för att förebygga att sådant här händer.

Det var på en torsdagsförmiddag som en kvinna utsattes för en våldsam attack vid resecentrum i Linköping. Kvinnan fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. En man kunde gripas på plats, och senare under veckan häktades han misstänkt på sannolika skäl för mord.

Det här är ett av flera liknande fall runt om i Sverige, där en kvinna misstänkts ha mördats av en man, som uppmärksammast på kort tid.

– Det upprör givetvis hela samhället och det ska det göra också, säger Katarina Strömfelt, verksamhetschef för kvinnojouren Ellinor i Linköping.

Starka reaktioner

Flera politiker kräver nu åtgärder mot kvinnovåld, och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) har kallat till partisamtal för att prata om kvinnovåldet.

Enligt Katarina Strömfelt har kvinnojouren Ellinor även blivit kontaktade flera gånger efter händelsen i Linköping. Dels från folk som söker stöd och anhöriga, men de har även fått ökade antal sökningar till hemsidan och allt fler vill starta kampanjer.

– Folk vill gärna diskutera det här fruktansvärda mer än annars. Vi är ju vana vid att verka i det dolda och när det händer sådana här fruktansvärda händelser, så blir det mer fokus på den här samhällsfrågan.

Hör Katarina Strömfelt berätta hur hon tänker kring den senaste tidens kvinnomord i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet