Foto: Länsstyrelsen Skåne

Kycklingplågeri polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Uppfödaren hade packat in fler kycklingar än tillåtet och under transporten dog vart fjärde djur. Nu har länsstyrelsen gjort en polisanmälan.

Östnytt har tidigare rapporterat om allvarliga brister i djurskyddet vid djurtransporter. Ett av de fall som vi tagit upp rör uppfödaren i Småland som hade packat in så många kycklingar att hela 26 procent av dem dog under transporten till slakteriet i Malmö.

Totalt fanns 4 608 kycklingar i lastbilen. 1 227 av dem dog till följd av överbeläggningen, där 16-17 kycklingar hade packats i burar för max 13 djur.

Sjuka och skadade

Enligt uppfödaren var det plockpersonalen som på egen hand fattade beslutet att trycka in de kycklingar som fanns kvar i stallet när lastbilen var full, enligt tidigare uppgifter till Östnytt.

Men i lådorna fanns även små sjuka och skadade djur som inte var i transporterbart skick och som borde ha avlivats redan i stallet, skriver Länsstyrelsen Skåne i polisanmälan.

Vid länsstyrelsens kontroll konstaterades också att uppfödaren uppgett felaktig ålder på djuren, både vid detta tillfälle och tidigare.

Linköpingsföretag

Det är ett företag i Linköpingstrakten som är djurägare och som ansvarar för kycklingarna. Vd:n har tidigare sagt till Östnytt att de kommer att avbryta samarbetet med den aktuella uppfödaren.

I anmälan – som rör djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen – skriver länsstyrelsen att en kännbar företagsbot bör övervägas för Linköpingsföretaget.

Brottsmisstankar riktas även mot en djurhållare/djurskötare och mot djurtransportören. Länsstyrelsen anser dock inte att transportören bör ställas till ansvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.