Foto: Länsstyrelsen SkåneVisa alla (2)
Visa alla (2)

Landsbygdsministern svarar om djurtransporter

Uppdaterad
Publicerad
”Livsmedelsverket har försäkrat mig om att de kommer att säkerställa att rutinerna följs hädanefter.”

Så svarar landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på den sörmländska riksdagsledamoten Sara Karlssons (S) skriftliga fråga med anledning av de allvarliga brister i djurskyddet vid djurtransporter som Östnytt rapporterat om.

Sara Karlsson (S) från Eskilstuna, ledamot i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott, frågade landsbygdsminister vilka åtgärder han tänkte vidta för att komma tillrätta med de problem som Östnytt uppmärksammat i sin granskning.

Det handlar om allvarliga brister i rapporteringen av djurskyddsärenden till länsstyrelserna.

Flera reformer

”Dessa brister är inte acceptabla. Det finns väl utarbetade rutiner för hur detta ska gå till och Livsmedelsverket har försäkrat mig om att de kommer att säkerställa att rutinerna följs hädanefter”, skriver Eskil Erlandsson (C) i sitt svar.

Han skriver vidare att man under mandatperioden genomfört flera reformer för att stärka djurskyddet och djurskyddskontrollen. Det handlar till exempel om införandet av ett nationellt djurförbudsregister och att ansvaret för kontrollen har flyttats från kommunerna till länsstyrelserna.

Vill se fler kontroller

Sara Karlsson (S) säger till Östnytt har svaret var väntat.

– Det är bra om Livsmedelsverket skärper sina rutiner, men vi har fortfarande för få kontroller, säger hon.

Hon och partiet vill se att möjligheterna till kontrollavgifter för djurskyddstillsynen återinförs, något som skulle göra det möjligt för länsstyrelserna att öka antalet kontroller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar kycklingtransporterna

Mer i ämnet