Foto: Länsstyrelsen Skåne

Kycklingplågeri polisanmäls

Publicerad

Uppfödaren i Småland hade packat in fler kycklingar än tillåtet och under transporten till slakteriet i Skåne dog vart fjärde djur. Nu har länsstyrelsen i Skåne gjort en polisanmälan.

Smålandsnytt har tidigare rapporterat om allvarliga brister i djurskyddet vid djurtransporter. Ett av de fall som vi tagit upp rör uppfödaren i Alvesta kommun som hade packat in så många kycklingar att 26 procent av dem dog under transporten till slakteriet i Malmö.

Totalt fanns 4 608 kycklingar i lastbilen. 1 227 av dem dog till följd av överbeläggningen, där 16-17 kycklingar hade packats i burar för max 13 djur.

Sjuka och skadade

Uppfödaren Dragan Jelsic har tidigare uppgivit att han inte fanns på plats när kycklingarna lastades från stallet i Vislanda. Han skyller istället på att den inhyrda plockpersonalen inte kunde räkna till 14 eller 15.

– Det var personalen som på egen hand fattade beslutet att trycka in de kycklingar som fanns kvar i stallet när lastbilen var full, sa han till Smålandsnytt.

Men i lådorna fanns även sjuka och skadade kycklingar som inte var i transporterbart skick och som borde ha avlivats redan i stallet, skriver Länsstyrelsen Skåne i polisanmälan.

Vid länsstyrelsens kontroll konstaterades också att uppfödaren uppgett felaktig ålder på djuren, både vid detta tillfälle och tidigare.

Delat ansvar

Anmälan rör djurplågeri , alternativt brott mot djurskyddslagen och brottsmisstankarna riktas såväl mot kycklinguppfödaren i Vislanda som mot transportören och mot det företag i Linköpingstrakten som hade köpt kycklingarna för slakt och därmed också bar ansvaret för dem.

Vd:n har tidigare sagt till SVT att de kommer att avbryta samarbetet med den småländske uppfödaren.

I anmälan skriver länsstyrelsen i Skåne att en kännbar företagsbot bör övervägas för Linköpingsföretaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar kycklingtransporterna

Mer i ämnet