Kyrkotjuven kan få sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på ett strängt straff för mannen som är åtalad för grov stöld från bland annat Tidersrums kyrka och Rönö kyrka.

Idag tog rättegången slut i Norrköpings tingsrätt mot mannen som står åtalad för en mängd inbrott i kyrkor och hembygdsgårdar i Sverige. Domen dröjer ytterligare två veckor och mannens advokat menar att bevisen mot honom är för svaga.

– Det finns inte någon bevisning som binder min klient till någon brottsplats, så min klient förnekar brott, säger advokat Mats Tornéus.

Föremålen hittades på Teneriffa

Flera av de stulna föremålen hittades i mannens lägenhet på Teneriffa och i förråd i Köpenhamn. Tillsammans med de digitala bevis som mannen lämnat efter sig gör det att åklagarsidan anser sig ha säkra bevis.

– Det är ingen vanlig bevisning utan en sammanställning av en mängd olika uppgifter. Han har också förvarat och sålt nästan samtliga av föremålen som har stulits, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström.

Föremålen som stulits från Rönö kyrka i Norrköpings kommun har återfunnits och ska snart lämnas tillbaka. De träskulpturer som tagits från Tidersrums kyrka í Kinda kommun har ännu inte återfunnits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkotjuven

Mer i ämnet