Foto: Tomas Oneborg/TT

Lägenhetspriserna i Östergötland har gått upp – trots kriget

Publicerad

Siffror från Svensk mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i Sverige sjunkit kraftigt sedan Ryssland invaderade Ukraina. Kvadratmeterpriserna har minskat från i snitt runt 48 tusen kronor till 43 tusen, men i Östergötland har priserna istället ökat något.

När det gäller villapriser märks en nedgång i Östergötland under sommaren, men priserna på bostadsrätter har istället ökat i till exempel Linköping. Oron i världen märks ändå av, bostadspriserna brukar öka kraftigt sommartid och så har det inte varit i Östergötland i år. Dessutom har antalet försäljningar minskat. I Linköping såldes det 133 lägenheter i juli i år, både 2020 och 2021 såldes det mer än 250 lägenheter samma månad.

Gotländska priserna sjunker

Gotland har de högsta kvadratmeterpriserna i vår del av landet, men de har nu sjunkit med 18 procent sedan april. Förra månaden blev snittpriset per kvadratmeter på ön 37 311 kronor, det är den lägsta nivån sedan oktober 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer