Foto: TT

Lågt nyföretagande i Finspång

Uppdaterad
Publicerad

Nyföretagandet i landet fortsätter att backa. Och i botten av listan finns Finspångs kommun.

På Nyföretagarbarometern 2013 hamnar Finspång på plats 287 bland landets 290 kommuner när det gäller antalet nyregistrerade företag i relation till befolkningsmängd.

Förra året registrerades 42 nya företag i kommunen, vilket är en minskning med 35 procent jämfört med året innan. Finspång tappar därmed 20 placeringar på rankingen.

Färre lägger ned

Anders Härnbro (S), kommunstyrelsens ordförande i Finspång, menar att Nyföretagarcentrum i det här avseendet är ”lite ospecifika”.

– Man kan fundera på egenvärdet i att ha ett högt antal nyregistrerade företag om de inte överlever, säger han till Östnytt och hänvisar till Svenskt Näringslivs senaste rapport om företagsamheten i Östergötland.

I rapporten slås det – precis som i Nyföretagarbarometern – fast att Finspångs kommun har länets lägsta nyföretagsamhet.

Men samtidigt har man också lägst andel personer som avslutade sitt företagsengagemang förra året.

– De företag som startar har större chans att överleva i Finspång, menar Anders Härnbro.

Ydre tappar rejält

På plats 267, där Finspång placerade sig på förra årets Nyföretagarbarometer, återfinns nu istället Ydre kommun.

Med endast tio nyregistrerade företag under fjolåret tappade kommunen över 100 placeringar, från plats 160.

Sett till hur många personer som har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag så har dock Ydre Östergötlands mest företagsamma befolkning, enligt den tidigare nämnda rapporten från Svenskt Näringsliv.

”Stora utmaningar”

Den sörmländska kommun som placerar sig längst ned på listan är Oxelösund på plats 244. Kommunen har dock klättrat från förra årets 261:e plats.

Gemensamt för många kommuner i bottenskiktet är att de är små tillverknings- eller glesbygdskommuner som är beroende av ett fåtal arbetsgivare.

– Många av dessa kommuner har stora utmaningar, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum Sverige, i en kommentar.

Trosa och Strängnäs i topp

Toppen på listan domineras av Stockholms- och turistkommuner. Bland kommunerna från vårt område återfinns Trosa högst på 20:e plats, följt av Strängnäs på 29:e plats.

Därefter kommer Gotland på plats 59. Bästa östgötska kommun är Söderköping på plats 85.

Totalt sett minskade nyföretagandet i landet med två procent under 2013 jämfört med 2012.

Flera önskemål

Nyföretagarcentrums vd Harry Goldman kallar regeringens och i synnerhet näringsminister Annie Lööfs insatser för ”stiltje, en avsaknad av politiska grepp”.

Han efterlyser statliga mikrolån på upp till 250 000 kronor utan säkerhet till innovatörer.

Mats Torstendahl, chef för SEB:s svenska kontorsrörelse, efterlyser i sin tur mer långsiktigt statligt stöd till organisationer som främjar små och medelstora företag samt tydligare spelregler när det gäller vinster i välfärden i framtiden.

– Det viktigaste är inte hur många nya företag som registreras, utan hur många som i framtiden blir bärkraftiga företag, säger Mats Torstendahl.

Hela listan

Här kan du ta del av hela rankingen.

Fotnot: Nyföretagarbarometern tas fram av Nyföretagarcentrum Sverige och Bolagsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.