Landshövdingar ger Östgötaskål i dopgåva

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges landshövdingar skänker en gemensam dopgåva till prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland.

Prinsessan Estelles dopskål överlämnas i samband med tronarvingens dop imorgon och är tillverkad vid Reijmyre Glasbruk. Dopskålen är östgötablå, vilket är en degelfärg efter hemligt recept med kobolt som huvudingrediens.

Skålen är formgiven av Margareta Hennix och har ett mönster föreställande en blåklintsblomma. Slipningen har utförts av Ronald Winther och ger effektfulla skiftningar i glaset. På den gjutna sockeln är namnet Estelle graverat och på undersidan samtliga namn – Estelle Silvia Ewa Mary – samt dopdatumet.

Estelles dop

Gåvan kommer att överlämnas vid prinsessans dop av Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson, som är den av landshövdingarna som suttit längst på sin post.

– Det är med glädje och stolthet som jag är med och överlämnar en gemensam dopgåva från Sveriges landshövdingar till H.K.H. Prinsessan Estelle, säger Per-Ola Eriksson.

Skålen väger sex kilo, mäter 35 cm i diameter och är 25 centimeter hög.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estelles dop

Mer i ämnet