Rekordmånga tranor vid Tåkern. Foto: Inga-Britt Nilsson/arkiv

Potatissugna tranor får skjutas vid fågelsjö

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har länsstyrelsen gett tillstånd till skyddsjakt på tranor efter att fåglarna härjat i potatisåkern vid sjön Tåkern.

 – De gräver upp alla potatisar med rötter och allt, vilket innebär att även de omogna grävs upp, säger miljöskyddshandläggaren Karl-Martin Axelsson på Länsstyrelsen i Östergötland.

Sammanlagt rör det sig om fem tranor som kan komma att skjutas. Detta efter att ett odlingsföretag i Ödeshögs kommun ansökt om tillstånd att få skjuta de fåglar som gräver upp företagets potatis.

Det blir kostsamma skador för företaget då potatisarna även i fortsättningen blir oanvändbara.

Vidta andra åtgärder

För att beviljas skyddsjakt krävs det att den som ansöker om tillstånd uppfyller tre krav. Bland annat ska det inte ha funnits några andra möjliga utvägar för att bli av med problemet, vilket gör att den som ansöker måste ha testat att använda de skrämseltaktiker som finns tillgängliga att låna från Länsstyrelsen. Bland annat finns speglar som snurrar, en uppblåsbar plastgubbe som kallas Hulken och fladdrande gubbar i masonit.

– Utöver det har vi även personal som kan komma och hjälpa till och schasa på tranorna. På odlingsföretaget i Ödeshög har de testat allt, och det har inte fungerat, säger Mia Kjällander, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland.

Att myndigheten endast beviljat företaget att skjuta fem tranor beror på att inga djur ska behöva dö i onödan.

– Det här företaget har ännu inte skjutit någon trana vad vi vet. Tillståndet beviljades i september och går ut nu i oktober. Dessutom har antalet tranor minskat eftersom det har blivit kyligare väder nu och de flyger vidare till varmare breddgrader, säger Karl-Martin Axelsson.

Ökat senaste året

De andra två kraven är att det måste ha varit risk för allvarlig skada och att skyddsjakten avser att ge skydd åt växter och annat levande. Enligt länsstyrelsen har antalet beviljade skyddsjaktstillstånd på tranor ökat i år jämfört med andra år.

– Vi hade cirka 7000 tranor som rastade vid Tåkern i år. Det kan vara en kombination av olika faktorer som gör att antalet tranor blivit fler, säger Karl-Martin Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.