Det är tuffa tider för livsmedelsproducenterna i Östergötland. Foto: TT

Länsstyrelsen: Ökade kostnader slår hårt mot livsmedelsbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Det är tuffa tider för Östergötlands livsmedelsproducenter – det framgår i länsstyrelsens senaste lägesbild. Framför allt är de ökade kostnaderna för foder, el och drivmedel som slår hårt mot producenterna.

Enligt siffror från branschorganisationen Sveriges grisföretagare och rådgivningsföretaget Gård & djurhälsan innebär varje producerad slaktgris en förlust på 336 kronor för producenten. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg går äggproducenter i förlust med 6–7 kronor per kilo ägg.

– I nuläget finns det inte någon generell risk för brist på livsmedel i Sverige, men om den reducerade lönsamheten leder till minskade djurbesättningar eller avvecklade verksamheter kan den svenska livsmedelsförsörjningen påverkas på längre sikt. Det är bekymmersamt eftersom livsmedelsproduktionen är en av grunderna i att ha en god beredskap, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande.

Anledningen bakom de ökande kostnaderna för livsmedelsproducenterna är det pågående kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet