Foto: Henrik Montgomery/TT

Länsstyrelsen stoppar vindkraftsbygge i Kolmården

Publicerad

Länsstyrelsen upphäver de beslut som Norrköpings Byggnads- och miljöskyddsnämnd tagit om att bygga sex vindkraftsverk på Morkulleberget öster om Kvarsebo i Kolmården.

Det handlar om två beslut om fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 som nu återlämnas till nämnden för fortsatt handläggning. Dels är det bygglovet samt en strandskyddsdispens, dels en anmälan om miljöfarlig verksamhet.

– Vi bedömer det som att utredningarna som kommunen gjort i ärendet inte håller, säger Susanne Hjelm, jurist hos Länsstyrelsen Östergötland.

Man pekar bland annat på att den naturvärdesinventering som har gjorts har brister vad det gäller kartläggningen av fågellivet i området. Inventeringen borde också ha omfattat fladdermöss, eftersom Morkullebergets kustnära läge och topografi tyder på att arten skulle trivas där.

Lars Hedberg på Ramström Vind säger till SVT Nyheter Öst att man inte ger upp, utan att företaget kommer att överklaga besluten och jobba vidare för att bygga vindkraft i Kolmården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.