Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Östergötlands länsveterinär: ”Ökning av ovana hundägare” Foto: Edina Foric/SVT

Östergötlands länsveterinär: ”Ökning av ovana hundägare”

Publicerad

Att en lösspringande hund attackerar och biter människor är ovanligt, men länsstyrelsen får in över 100 anmälningar om året som rör hundägare där misstanke finns om bristande tillsyn.

Enligt Helen Haaranen Loor, enhetschef för djurskydd vid Länsstyrelsen i Östergötland har det skett en ökning av ovana hundägare. 

– Jag ser en ökning och vi har sett en tydlig ökning under året.

Det var på julaftonskvällen som polisen larmades till stadsdelen Hageby i Norrköping, med anledning av att en stor lösspringande hund attackerat tre personer som fördes till sjukhus.

Runt 150 anmälningar om året

Enligt Helen Haaranen Loor är det ytterst ovanligt att hundar går till attack och biter människor, men lösspringande hundar som biter andra hundar får länsstyrelsen årligen uppgifter om. Varje år kommer runt 150 anmälningar till myndigheten, som rör bristande tillsyn.

– Det handlar oftast om någon hund som smitit och springer lös, eller som har bitit någon annan hund eller som har kommit ut på vägen och orsakat en trafikolycka, säger Helen Haaranen Loor.

Dock ser hon en ökning av att fler personer utan djurvana skaffar hund, vilket kan leda till konsekvenser.

– Vi har sett en hel del hundar som omplaceras flera gånger, säger hon.

Hör henne kommentera hundattacken i  Norrköping i klippet ovan.

Lagen om tillsyn över hundar och katter innebär att du som ägare ska ha den tillsyn som krävs för att undvika att ditt djur orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

I vissa områden råder det alltid koppeltvång och på vissa platser totalt hundförbud. Koppeltvång gäller alltid i naturreservat och hundförbud gäller ofta på exempelvis lekplatser och allmänna badplatser.

Reglerna varierar från kommun till kommun och du som hundägare är skyldig att ta reda på vad som gäller där du bor eller vistas. Anvisningarna finns i den lokala ordningsstadgan.

Alla hundar ska hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lös i marker där det finns vilt. Under resten av året ska de hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.