Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kateryna och Viktoriya, som flytt Ukraina om vad språket betyder för att komma in i samhället. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Läraren Viktoriya flydde Ukraina – läser på SFI: ”Utan svenska får jag jobba som städare”

Uppdaterad
Publicerad

Boxholm är en av få kommuner i Sverige som erbjuder flyktingar från Ukraina undervisning genom SFI. Två av de som nu får studier är Kateryna Mitrokhina och Viktoriya Lunova.

– Efter studierna på SFI får många av oss jobb i fabrik och på svenska företag, säger Kateryna Mitrokhina.

Kommunen har ingen egen vuxenutbildning, men trots att inga statliga medel skjutits till, köper de tjänsten i andra kommuner. Både Mjölby och Linköping har sagt nej medan Tranås kommun tar emot.

Boxholm har som den enda kommunen i Östergötland haft ungefär 10 av sina 15 ukrainska flyktingar som kan komma ifråga för Svenskundervisning genom SFI, i studier –  och flera av dem har redan fått arbeten.

Kriget i Ukraina

– Jag är journalist och utbildad lärare, säger Viktoriya Lunova. Svenskan är mycket viktig för innan kurs D, kan vi bara få jobb som städare.

I Motala har man beslutat att bekosta Svenska för invandrare för ukrainska flyktingar och förberedelserna pågår även om ingen ännu startat och inga antagningsbesked skickats ut.

– Jag har beslutat att ta in några i taget, inte alla på en gång, säger Anna Pedersen, rektor för Motalas vuxenstudier.

I klippet ovan berättar Kateryna och Viktoriya, som flytt Ukraina för Sverige och Boxholm, om vad språket innebär för att komma in i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet