Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna, berättar om läget i Gammalsvenskby i Ukraina. Foto: Privat, Patrik Widegren/SVT

Larmet från Gammalsvenskby i Ukraina: ”Värre än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Bara 200 personer bor kvar och det finns inga militära mål i byn. Ändå drabbas Gammalsvenskby i Ukraina hårt av kriget och utsätts kontinuerligt för ryska drönar- och artilleriattacker.

– 80 till 90 procent är förstört, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna.

I byn finns nu bara 200 personer kvar, mestadels äldre och sjuka som inte kan flytta sig.

– Det är fruktansvärt att se och se hur människor bryts ner av att ens livsverk blir förstört och börja ha svårt att se vad man kan återvända till när byn börjar bli som en grushög, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna.

Kriget i Ukraina

Gammalsvenskby har genom sina svenskättlingar kopplingar till Gotland. Föreningen har daglig kontakt med invånarna och försöker få in fler hjälpsändningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bakgrunden till kopplingen mellan den gotländska föreningen och den ukrainska byn som utsatts hårt under kriget. Foto: Sofia Hoas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet