Sofia Hoas från föreningen Svenskbyborna har kontakt med invånarna i Gammalsvenskby. El- och kommunikationsnäten är ofta utslagna. Foto: SVT, Google Earth

Hårt ryskt bombardemang mot Gammalsvenskby i natt när dammen kollapsade

Uppdaterad
Publicerad

Under natten utsattes Gammalsvenskby i Ukraina för ett hårt bombardemang från de ryska styrkorna på andra sidan Dnepr, enligt uppgifter till SVT.

Nu på morgonen kollapsade den närbelägna kraftverksdammen Nova Kakhovka.

Gammalsvenskby ligger ungefär 2,5 mil uppströms från dammen och där sjunker nu vattennivån efter att ha varit extremt hög i ett par veckor, eftersom regleringen av dammen varit satt ur funktion.

Ukraina hävdar att ryska styrkor har sprängt dammen – och Ryssland påstår motsatsen.

– Man kan ju fundera på om kollapsen också har med det höga vattenståndet att göra, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna på Gotland, som varit i kontakt med bybor nu på morgonen.

Gammalsvenskby har genom sina svenskättlingar kopplingar till Gotland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarfilmen som visar hur vattenmassor forsar över den förstörda dammen i Ukraina. Foto: AFP PHOTO / Ukrhydroenergo /TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet