Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarfilmen som visar hur vattenmassor forsar över den förstörda dammen i Ukraina: Ni kan se hur vattnet stiger för varje sekund

Stor kraftverksdamm i Nova Kachovka har brustit – evakueringar har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Kraftverksadammen Nova Kachovka i Cherson har brustit. Enorma mängder vatten har forsat ut och evakueringar pågår. Följderna väntas bli katastrofala för stora områden nedströms.

Ukraina hävdar att ryska styrkor har sprängt dammen – och Ryssland påstår motsatsen.

President Volodmyr Zelenskyj kallade till krismöte och FN:s säkerhetsråd har blixtinkallats efter händelsen.

Dramatiska videosekvenser visar hur enorma mängder vatten på tisdagsmorgonen forsade från dammen, som är belägen i floden Dnepr i det ryskkontrollerade Chersonområdet.

Tiotusentals människor kan komma att påverkas och i byar nedströms mot Svarta havet pågår evakueringar. Boende som befinner sig nära floden har uppmanats att lämna området omgående.

Omfattningen av skadorna är ännu okända men vattenmassorna riskerar att orsaka enorm förödelse i staden Cherson och andra kringliggande byar och städer. Vattenflödena väntas kulminera någon gång de närmaste dygnen för att sedan börja sjunka undan igen, enligt ukrainska myndigheter.

Många städer och byar har översvämmats och på vissa håll har invånarna tagit fram gummibåtar för att kunna ta sig fram. Foto: Ivan Antypenko/EPA

Viktig källa för dricksvatten

Dammen utgör, utöver att försörja vattenkraftverket Kachovka, också en viktig källa för dricksvatten för invånare söder om Chersonregionen och i det av Ryssland annekterade Krim. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har varnat för att det är risk för omfattande miljöförstöring efter dammkollapsen.

Kraftverksdammen Nova Kachovka är belägen i floden Dnepr i ryskkontrollerade Chersonregionen. Kartan visar dammens placering och det ryskkontrollerade området i Ukraina (turkost).

Skyller på varandra

Nova Kachovka-dammen, som byggdes 1956, har sedan den ryska invasionen inleddes varit föremål för spekulationer kring sin militärstrategiska betydelse. Ukraina hävdar att det var ryska styrkor som sprängde dammen- medan Ryssland, som har haft kontrollen över dammen, påstår att Ukraina ligger bakom skadorna. Under dagen har det kommit uppgifter från ukrainskt håll att Ryssland medvetet höjt vattennivåerna i dammen innan den sprängdes. Ukraina varnade tidigare under kriget också för att Ryssland skulle kunna ha minerat dammen.

President Volodmyr Zelenskyj höll ett krismöte med det nationella säkerhets- och försvarsådet under tisdagsmorgonen. I ett uttalande sa han att händelsen åter bekräftar att Ryssland ”måste utvisas från varje del av Ukraina”. Senare under tisdagen sa Zelenskyj att dammkollapsen inte hindrar Ukrainas förmåga att slå tillbaka mot Ryssland.

Den av Ryssland tillsatta borgmästaren i Cherson, Vladimir Leontiev, avfärdade inledningsvis att dammen skadats men vände senare och kallade händelsen för ”en allvarlig terroristattack”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder visar översvämningar i Cherson Foto: Felipe Dana, TT/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.