Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Peter Lidén menar att dammkollapsen kommer slå hårt mot civilbefolkningen på båda sidorna av Dniprofloden. Foto: SVT/Reuters

Överstelöjtnant Peter Lidén om sprängda Kachovka-dammen: ”Folkrättsbrott rakt igenom”

Uppdaterad
Publicerad

Följderna som väntar efter den briserade kraftverksdammen är ännu oöverblickbara.

Men enligt överstelöjtnant Peter Lidén kommer civila att drabbas hårt.

– Det är ju folkrättsbrott rakt igenom när man ger sig på att släppa ut så starka krafter och slår så blint mot civila, säger han till SVT Nyheter.

Minst ett 80-tal byar och samhällen riskerar att påverkas av de massiva vattenflödena efter att kraftverksdammen i Nova Kachovka i Cherson skadades i vad som uppges vara en sprängning under natten till tisdagen.

Evakueringar har inletts nedströms. På den norra sidan av floden, som Ukraina kontrollerar, handlar det i nuläget om 20 000 personer som omfattas av räddningsinsatser.

På den ryskkontrollerade sidan av floden har 600 hushåll översvämmats, säger räddningstjänst till statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att det mesta tyder på att ryska styrkor ligger bakom sprängningen av den militärstrategiskt viktiga dammen.

Förutom påverkad energiproduktion förloras även dricksvattenförsörjningen i stora områden i Chersonregionen och det av Ryssland annekterade Krim.

– Ryssarna har ju bekämpat vattenkraftverk och dammar i Ukraina ett antal gånger tidigare. Nu är det här dämmet exceptionellt stort och det är ju folkrättsbrott rakt igenom när man ger sig på att släppa ut så starka krafter och slår så blint mot civila. Så hänsynslösheten är i sig inget nytt från den ryska sidan, säger Peter Lindén.

Major: En tidsfråga

Roger Djupsjö, major och som har varit i det aktuella området tidigare, menar att det bara var en tidsfråga innan dammen skulle saboteras. Han pekar bland annat på den offensiv som har initierats av Ukraina.

– När man nu såg att initiativet håller på att glida dem ur händerna tror jag att man såg det här som en del i att försvara de ockuperade delarna söder om floden Dnepr, säger han.

Enligt Djupsjö är det den ryskkontrollerade delen söder om floden som påverkas mest av manövern. Vinsten, för Rysslands del, är att det blir svårare för ukrainska styrkor att ta sig över floden, menar han.

– Floden blir översvämmad och det kommer bli översvämmat och sankare på stränderna. Så det kommer ta ganska lång tid, som jag ser det, innan man kan utnyttja floden eller eventuella tillfälligt byggda broar, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder visar översvämningar i Cherson Foto: Felipe Dana, TT/AP
Kraftverksdammen Nova Kachovka är belägen i floden Dnepr i ryskkontrollerade Chersonregionen. Vattenmängderna riskerar att översvämma centrala Cherson och andra befolkade områden i närheten. Kartan visar dammens placering. Foto: Grafik: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.