Foto: SVT

LFC inför damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det premiär för damallsvenskan. Tidigare har Linköpings FC hämtat ett antal spelare från Australien. Inför årets fotbollssäsong har de kontrakterat en japanska.

Linköpings FC har sedan SM-guldet 2009 alltid räknats som ett lag med någorlunda god chans att sluta högt i serien. Det har inte ändrats, men laguppställningen bjuder på en del nyheter denna säsong.

Tidigare har Linköping plockat över spelare från Australien. I år får ett annat land vid Stilla Havet bidra, genom japanskan Aya Noguchi.

– Jag har spelat fotboll i Japan ås när det gäller teknik kan jag bidra med något till laget, säger hon.

Närmast kommer Aya Noguchi från spel i USA, där hon varit i fyra år. Åtminstone fram till sommaren kommer hon att spela för Linköping.

Skadedrabbade

Just nu är Linköping drabbat av skador. Charlotte Rohlin har en liten känning i ett knä och Magdalena Ericsson en ledbandsskada, kanske spelklar till seriepremiären.

Linda Sällström har en korsbandsskada som kan ta lång tid och Pernille Harder lider av en utmattningsfraktur i foten och är möjligen tillbaka om tre månader.

Men det är inte säkert att det behöver betyda så mycket.

– När vi tittade igenom truppen inför året var en strategi att hitta spelare som kan spela i flera positioner, för det gör oss lite bredare och mindre känsliga för skador. Vilket kan visa sig viktigt nu när vi har fått skador på två spelare i samma position, säger Martin Sjögren, tränare LFC.

Östgötanamn

En ljuspunkt i anfallet är Stina Blackstenius, 18 år gammal från Vadstena. Hon gnistrade till ordentligt under hösten 2013.

De åtta mål hon gjorde placerade henne som andra linköpingsnamn i skytteligan.

Och hon är långt ifrån ensam östgötaprodukt i laget. En som knackar på dörren – och väl får sägas ha fått upp dörren en bra bit – är Venera Rexhi från Motala.

– Jag hoppas på att få köra några inhopp och någon start, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.