Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reidar Svedahl (L) tycker det vore jättebra med en ”minireaktor” vid Marviken. Hör hans kommentar i klippet. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT och Tobias Holmqvist/SVT

Liberalerna vill se kärnkraft vid Marviken och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna gör idag, onsdag, ett utspel där de vill möjliggöra nya mindre kärnkraftverk – ”minireaktorer”.

Två av de platser där partiet kan tänka sig modulära kärnkraftverk är Marviken på Vikbolandet utanför Norrköping och Slite på Gotland.

Liberalerna menar att en lagändring behövs för att kunna bygga kärnkraftverk på flera platser.

Partiet skriver i ett pressmeddelande att elproduktionen behöver fördubblas för att klara klimatomställningen och att kärnkraft, tillsammans med sol- och vindkraft, då spelar en central roll.

– Det här är jättebra! Sverige behöver fossilfri el sju dagar i veckan. El vi kan lita på för vår välfärd. Dessutom är det miljövänligt som bara den, säger Reidar Svedahl (L) kommunalråd i Norrköping.

Små modulära reaktorer, SMR, är kärnkraftverk på upp till 300 megawatt. Det är ungefär en fjärdedels effekt av en stor reaktor. De här “minireaktorerna” kan alltså precis som reaktorerna i dagens stora kärnkraftverk bilda elektricitet av kluvet kärnbränsle.

Tungvattenreaktor

Utvecklare och förespråkare för SMR lyfter att de är säkrare än större reaktorer och dessutom kostnadseffektiva, vilket skulle kunna bidra till att snabbt bygga upp kärnkraftskapaciteten för en rimlig peng.

Forskare som SVT:s vetenskapsredaktion intervjuat anser dock att SMR kan generera upp till 30 gånger mer radioaktivt avfall.

Marviken skulle bli landets första stora tungvattenreaktor. Men kraftverket laddades aldrig. För några år sedan planerades en skärgårdsstad där, men den satsningen rann ut i sanden.

Lämpliga platser för byggandet av ny kärnkraft enligt Liberalerna:

Barsebäck, Borfjorden, Forsmark, Ringhals, Simpevarp, Stenungsund, Sternö-Sillerudshamnen, Gotland, Marviken, Oxelösund, Södra Värmland, Norrlandskusten, Boden-Luleå, området kring Kiruna.

Källa: Pressmeddelande från Liberalerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.