Linköpings kommun toppar listan i landet över att ha har mest istallerad solel. Foto: SVT

De vill ta bort kravet på bygglov för solceller

Publicerad

Linköping toppar listan i landet över att ha har mest istallerad solel. Nu vill koalitionen i Linköping satsa vidare på utvecklingen av solcellsanläggningar och föreslår att kravet på bygglov tas bort vid installation på villatak.

Att installera solceller har blivit en succé inom Linköpings kommun. För andra året i rad toppar Linköpings kommun listan över att ha mest installerad solel.

Bakgrunden till utvecklingen är att man har försökt underlätta för den som vill installera solceller. Bland annat har man tagit bort avgiften för bygglov och hjälper den intresserade med tjänsten solkartan, där man närmare kan se hur mycket el din solcellsanläggning kan producera.

– Vi ska fortsätta vara Sveriges solenergihuvudstad och vill från kommunens sida göra allt vi kan för att underlätta för solelsproducenterna. Intresset för att installera solceller är stort och utbyggnaden av solenergi är en viktig del i att nå målet om ett koldioxidneutralt Linköping, säger Rebecka Hovenberg (MP), miljökommunalråd, i ett uttalande.

Kommunalråd Rebecka Hovenberg (MP)

Vill ta bort bygglovsplikten

Förslaget från koalitionen i Linköping innebär att bygglovsplikt inte ska gälla för takmonterade solceller på en- eller tvåbostadshus. Kravet är dock att anläggningen inte får vara större än takets storlek och att den placeras i samma lutning som det befintliga taket.

– Nationella riktlinjer för att ta bort bygglovsplikten för solceller är på gång, men som kommun kan vi ändå gå före och redan nu underlätta mer för solelsproducenterna. Den som vill installera solceller rekommenderas också att ta kontakt med bygglovskontoret för kostnadsfri rådgivning, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg-och miljönämnden.

”Vi vill göra en grön omställning”

Krister och Annika Siggesjö i Linköping, har satsat på solenergi och installerat cirka 50 kvadratmeter solceller på sin villa. Anläggningen har kostat dem runt 130.000 kronor, men den investeringen hoppas de få tillbaka i framtiden.

– Ja, visst kostar det, men vi har räknat på att den här anläggningen kommer att betala sig tillbaka på ungefär tio år. Och kanske snabbare än så, om vi skiftar ut vår vanliga bil till en elbil. Vi vill ju göra en grön omställning i vårt hushåll och bli fossilfria, säger Krister Siggesjö till SVT Öst.

Krister Siggesjö har installerat solceller på sin villa i Linköping Foto: SVT

TV: De vill ta bort bygglovet för solceller

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer