Linköping en av få kommuner som polisanmäler bidragsbrott Foto: TT/Genrebild

30 polisanmälningar om bidragsfusk i Linköping

Publicerad

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att endast 40 procent av kommunerna i Sverige polisanmäler misstänkta bidragsbrott. En av de kommuner som har anmält samtliga av de misstänka bidragsbrott är Linköping.

Sedan 2021 har Linköpings kommun haft ett särskilt team som jobbar med att motverka ekonomisk brottslighet. Fokus ligger på bidragsfusk, det vill säga brott där personer medvetet lämnat in felaktiga uppgifter eller undanhållit tillgångar för att få ut mer pengar via till exempel ekonomiskt bistånd.

Stoppat utbetalningar för fem miljoner

Kommunen har under den här perioden lämnat in 30 polisanmälningar gällande bidragbrott och man har kunnat stoppa felaktiga utbetalningar för över fem miljoner kronor. Kommunen har också kunnat kräva två miljoner kronor tillbaka.

– Att så många som sex av tio kommuner inte polisanmälde ett enda misstänkt bidragsbrott förra året är upprörande, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Linköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.