Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Mård är ordförande i det lokala partiet Linköpingslistan. Hör honom berätta om partiets förhoppningar inför valet i videoklippet ovan. Foto: SVT

Linköpingslistan – nytt lokalt parti hoppas få mandat

Publicerad
Val 2022Valresultat

Genom åren har det dykt upp lokala partier på flera håll i vårt område. Åtvidaberg, Valdemarsvik och Vadstena följs nu av Linköping, där Linköpingslistan ställer upp i årets kommunalval.

Linköpingslistan vill som många andra satsa på vård, skola och omsorg, men också på föreningslivet. Partiet vill att det ska gå mycket mer pengar till förskola, skola, föreningsliv och kultur.

Partiet framhåller att de har lyckats få många namn på valsedeln, och att det är bra spridning på olika kunskapsområden. Om partiet företräds i en kommunal nämnd är målet att partiets representant ska ha mycket god sakkunskap om nämndens arbetsområde.

Tidigare kommunalråd för L

Eftersom det är första valet som partiet ställer upp i är det svårt att sia om hur stort stöd de kan få.

– Hur många ledamöter vi får är svårt att säga, men det är klart att vi tror att vi har stora möjligheter att komma in, säger Christer Mård, en av initiativtagarna.

Mård har tidigare suttit som kommunalråd för Liberalerna, precis som dåvarande och nuvarande partikamraten Michael Cocozza. Att personer som startar ett nytt lokalt parti har tidigare politisk erfarenhet är ganska vanligt, visar forskning. Antalet lokala partier har också ökat märkbart sedan 80-talet. 1982 fanns det 77 lokala partier i Sverige och 2018 hade antalet ökat till 316.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet