Professor Björn-Ola Linnér vid Linköpings Universitet Foto: SVT

LIU-professor om klimatmötet i Bonn

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på lördagsmorgonen avslutades FN:s klimatmöte i Bonn. Nyss hemkommen från mötet är professor Björn-Ola Linnér vid Linköpings Universitet. Han är en veteran i de här sammanhangen och har varit med på de flesta klimatmötena sen 2005 och han menar att mötet i Bonn var en relativ framgång.

– Jag skulle säga att det var ett av de viktigare klimatmötena. Inte minst för att det visade på beslutsamhet och optimism efter att Donald Trump hoppat av Parisavtalet, säger Linnér. Företag, städer och delstater var där och visade att de kommer att leverera det USA har lovat ändå.  De säger också att USA kommer tillbaka efter att Trumpadministrationens dagar är slut.

Jordbruksavtal en ödesfråga

En annan framgång menar Linnér är ett avtal kring jordbruket som det förhandlats om fram och tillbaka i fem år, men där man nu nått fram till ett avtal.

– Det är en ödesfråga, och det handlar om att anpassa jordbruket till ett förändrat klimat. Att jordarna håller kvalité och inte läcker näringsämnen, säger han.

Dock är han tydlig med att mycket återstår. För det behövs mycket mer för att hålla målet att den globala uppvärmningen inte ska överstiga två grader.

– Det mest negativa med Bonn-mötet var att det inte skedde någon uppskalning av Parisavtalet dvs att länder börjar gå in frivilligt och lova mer åtgärder, vilket är alldeles nödvändigt. Men det kommer nog ta några år innan det sker, tror Björn-Ola Linnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.