Liv Strömquist får Tage Danielssons minnespris

Uppdaterad
Publicerad

Serietecknaren Liv Strömquist tilldelas priset till Tage Danielssons minne 2020.

På grund av pandemin så flyttades beslutet om pristagare för 2020 fram till 2021 och delas ut under Humanistdygnet 2022 i Linköping.

Motiveringen lyder:

“Genom humor och satiriska analyser av samhällets strukturer verkar 2020 års pristagare i humanismens anda. Precis som Tage Danielsson räds Liv Strömquist inte att blanda allvar med komik. Där Tage nyttjade revyscenen, pressen och litteraturen använder sig Liv av dagens medier som verktyg, exempelvis serieformatet, radio och poddar.

Som humanist verkar Liv Strömquist genom sitt skrivande och serietecknande där hon med en svärtad humor fångar vår samtid med insikt. Årets pristagares böcker är flerfaldigt prisbelönade och översatta till närmare tjugo språk. Hennes verk har flitigt dramatiserats. Liv Strömquist röst i samhällsdebatten är unik.”

Stiftelsen Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne har delats ut sedan 1987 och den förste att få det var Hans Alfredsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet