Arkivbild: Cellprov för livmoderhalscancer. Kajsa Karro (S) regionstyrelsens ordf Östergötland. Foto: Isabell Höjman / TT och Region Östergötland

Livmoderhalscancer ska utrotas med nytt vaccinationsprogram

Publicerad

I ett gemensamt riktat arbete med vaccinering mot livmoderhalscancer vill regionerna i Östergötland, Jönköping och Kalmar utradera sjukdomen. Målet är nå de kvinnor och pojkar som ännu inte fått skydd mot viruset som orsakar sjukdomen.

Vaccineringen är mot humant papillomvirus (HPV) som ligger bakom i stort sett alla fall av livmoderhalscancer. HPV sprids framförallt mellan ungdomar och unga vuxna, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Ur ett globalt perspektiv har livmoderhalscancer varit den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Att utrota cancerformen är en vinst för den enskilda kvinnan, hennes anhöriga och en stor vinst för samhället, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Östergötland, i pressmeddelandet.

På senare år har det varit brist på vaccin i världen. Nu finns det åter bättre tillgång på vaccin och genom detta arbete vill regionerna nå dem som inte blivit vaccinerade tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer