Foto: SVT/TT Nyhetsbyrå

Livstids fängelse för dubbelmord

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige mannen, som varit misstänkt för dubbelmordet i Ljungsbro utanför Linköping döms till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök.

Mannen döms för de två morden, försök till mord, misshandel, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och försök till utpressning.

Tingsrätten skriver att mannen, enligt det rättspsykiatriska utlåtandet, varit i ett psykostillstånd som varit utlöst av droger. Den enda drogen som hittades i hans kropp var cannabis, men han har berättat om ett ”okontrollerat drogintag” före morden. Enligt domstolen har han därför själv orsakat psykosen genom att ta droger, vilket gör att han kan dömas till fängelse. Han anses också av tingsrätten ha varit medveten om sitt handlande.

Rätten skriver att morden har präglats av ”extrem hänsynslöshet”. Angreppet mot kvinnan som försökte hjälpa pojken är ”exempellöst i sin brutalitet”. Straffvärdet för morden är ”tveklöst” fängelse på livstid.

Mördades med järnrör

Natten till den 2 november i fjol tog mannen med sig en 14-årig och en 15-årig pojke in i en villakällare. Där virade han tejp runt deras armar och ansikten. De boende i villan lyckades frita en av pojkarna. Då försvann 34-åringen med den andra pojken.

Bara cirka 150 meter från villan uppmarksammades de av ytterligare ett par, en man och en kvinna. Där uppstod handgemäng där den 57-åriga kvinnan och den 15-åriga pojken mördades med ett järnrör.

Tejpade armar och huvuden

I domen beskrivs åter den fruktansvärda natten i november. Det finns många vittnen, bland annat den pojke som överlevde och grannar.

Mannen döms för att ha dragit in pojkarna i källaren, och tejpat deras armar och huvuden.

Sedan gick han från källaren upp i huset. Där slog han två kvinnor med ett järnrör. Han har beskrivit det som att han fick ”en explosion i huvudet” och ”blev dum i huvudet”.

Sagt att han slog mot vilda djur

Domstolen anser att det är bevisat att 34-åringen sedan slog minst sex hårda slag med järnröret på 15-åringen som lämnat källaren. Pojken tog emot slagen liggande i diket. Han kvävdes av blodet och av att hans mun och näsa var förtejpade. Mannen har sagt att han slog mot vilda djur och bilar och inte människor, men det avfärdar rätten helt som förklaring.

Efter mordet på pojken slog han ihjäl den 57-åriga kvinnan med samma järnrör.

Hennes sambo, som försökte ingripa, blev också slagen i huvudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet