Det var när några eldsjälar ville ge tillbaka tryggheten till Ljungsbroborna som man drog igång nattvandringar strax efter dubbelmordet. Foto: SVT

Ljungsbro reser sig sakta igen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre månader sedan dubbelmordet i Ljungsbro skakade om det lilla samhället. Tre månader som präglats av sorg, ilska och engagemang. Ett engagemang som fortsätter växa.

Det var natten mot den 2 november som en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna mördades i Ljungsbro utanför Linköping. Den misstänkte 34-åringen, som åtalas idag, greps samma natt i närheten av brottsplatsen.

15-åringens 14-åriga kamrat överlevde. I skolan försöker man fortfarande smälta och gå vidare.

– Det var begravning alldeles nyligen och vi hade en minnesgudstjänst. Det är klart att vi alla påverkas för då kommer det här tillbaka. Vi vet också att rättegången kommer snart och då börjar man fundera på vad det egentligen var som hände, säger Charlotta Stjärne, rektor på Ljungsbroskolan.

Hon säger att många nu även börjat fundera på drogproblematiken, till exempel hur lätt det kan vara att få tag på droger och huruvida det finns på skolan.

– Men sedan har det också stärkt. Det har ju varit ett enormt engagemang med de här nattvandrarna, som också är här i skolan ibland, säger Charlotta Stjärne.

Ge tillbaka trygghet

Det var när några eldsjälar ville ge tillbaka tryggheten till Ljungsbroborna som man drog igång nattvandringar strax efter dubbelmordet.

Nu har de en lokal och föreningen ”Trygga Ljungsbro” växer snabbt.

– Just nu är vi ungefär 300 medlemmar. Förhoppningen är att det här blir en medborgarförening som hela Ljungsbro är med i, säger Stefan Rooswall, nattvandrare Trygga Ljungsbro.

Hur ofta är du ute?

– Jag är ute varje helg, en dag i alla fall. Det är så roligt så det har blivit så, säger Stefan Rooswall.

Lugnare på nätterna

Men att vara nattvandrare är inte en dans på rosor. Det krävs diplomati och det har blivit handgemäng någon gång – något som lett till att nattvandrarna nu går en självförsvarskurs.

Men överlag har deras närvaro gjort både Ljungsbro, bussen och till viss del också Linköping säkrare och lite mer bekvämt.

– Många ungdomar behöver hjälp och vissa som är lite trötta på kvällskvisten frågar om vi kan säga till när de ska hoppa av på sin hållplats, så då hjälper vi dem med det, säger nattvandraren Marielle Rapp.

– Chaufförerna säger att Ljungsbrobussen har varit en av de värsta bussarna i Östergötland när det gäller skadegörelse och såna saker. Nu när vi har åkt med så har det inte varit någonting sånt. Det har varit lugnt, lite småstök på bussen som oftast har rett ut sig när vi har gått fram och pratat med dem. Så det är riktigt kul, säger Stefan Rooswall.

Betyder mycket

Stefan Rooswall som startade nattvandringarna är själv bara 26 år, men i sin röda jacka är han redan ett permantent inslag i Ljungsbros nattliv. Och för honom är förhållandet till nattvandrare speciellt.

– När jag var mindre och gick på ungdomsgården så fanns det nattvandrare. Det var ett stort stöd för mig och det är lite därav jag valde att starta upp det här. För många ungdomar gör det här en väldigt stor skillnad, det gjorde det för mig när jag var liten, säger han.

På Ljungsbroskolan har det mesta nu lagt sig och lektionerna fortsätter som vanligt.

– Men det är klart att det finns vissa spår, vissa delar, där vi märker att vi faktiskt har drabbats av någonting fruktansvärt hemskt, säger rektor Charlotta Stjärne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet