Foto: Tusentals i tyst protest mot våldet

Ljungsbro mot våld

Uppdaterad
Publicerad

Hela Ljungsbro gick man ur huse för att manifestera mot det meningslösa våld som drabbat orten så svårt den senaste tiden.

De två offren hedrades med tusentals marschaller och ljus när omkring 4000 personer gick i manifestationståget ”Ljungsbro mot våld”.

Polisen på plats var smått chockerade över hur många som slutit upp.

– Jag trodde inte att det var sant när jag ringde patrullen på plats, jag tänkte att de sade fel och att det egentligen var 400 personer, men så var det ju inte, säger vakthavande befäl i Östergötland.

– Det är signifikativt för Ljungsbro, säger Kenth Almroth, polisinspektör på ungdomsgruppen. Man ställer upp mangrant och är solidarisk.

Stor uppslutning

Tåget började gå vid 19.00 och hela tiden anslöt människor. De tusen facklorna tog snabbt slut och några slocknade också i den starka vinden. Efter en timmes promenad samlades man på Ljungsbroskolans gård för musik och tal. Efter mötet bildades medborgarföreningen Trygga Ljungsbro som ska arbeta mot våld, droger och klotter. Främst genom nattvandringar.

– Vi vuxna ska visa att vi finns för ungdomarna, säger initiativtagaren Stefan Rooswall. Vi kan följa med dem hem från bussen på nätterna, samarbeta med skola och ungdomsgård och göra det som behövs för att alla ska känna sig trygga.

Har varit stökigt länge

Men manifestationen handlade inte bara om dubbelmordet. Ljungsbro har länge brottats med droger, vandalisering och klotter.

– Det har varit en del med droger, klotter och småbråk, säger Anders Rosén, en av dem bakom manifestationen. Vi måste göra något för att fånga upp ungdomar, så de inte hamnar snett.

– Jo, det är en del bråkar, bekräftar Mattias Korpe, en av tusentals demonstranter. Men förhoppningsvis blir det bättre nu.

Polisen bekräftar bilden av droger och klotter och menar att klottrandet i samhället hänger ihop med drogerna. 

– Det hör till kulturen med klottrandet att man prövar en del droger, som tyvärr är väldigt populära hos ungdomar, säger Kent Almroth. Ungdomarna avdramatiserar drogerna och ser det närmast som en nyttig medicin från växtriket.

-Det är jätteviktigt att ett litet samhälle som Ljungsbro sluter ihop och visar att vi vill ha lugn och ro, säger Marcin de Kaminski, som demonstrerar tillsammans med hela sin familj. Därför är det väldigt roligt att se att så många kommit.

Totalt bor 6 673 personer i Ljungsbro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet