”Lollo” försvann spårlöst – nu omhäktas misstänkt man

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre man som i april förra året försvann spårlöst i Valdemarsvik är fortfarande försvunnen. Idag omhäktades en man som är misstänkt för människorov.

Det har snart gått ett år sedan den då 68-årige Bernt ”Lollo” Karlsson försvann från sitt hem i Gusum i södra Östergötland. Polisen har inte haft mycket att gå på, men under utredningens gång har flera bevis uppdagats.

I början av februari häktades en man i 35-årsåldern vid Norrköpings tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Hämtade aldrig ut sin tårta

Bernt Karlsson har ännu inte hittats, trots flera sökinsatser av bland annat Missing people Sweden. Sista gången ”Lollo” sågs var 5 april i fjol då han beställde en tårta på ett konditori i Söderköping. Tårtan hämtades aldrig ut.

Enligt polisinspektör Anders Selevik, som uttalade sig i Veckans brott i februari, var den försvunne mannen känd i trakterna av Gusum, Valdemarsvik och Söderköping. Han umgicks med det så kallade A-laget.

Hela pensionen togs ut

Den 4 april togs det ut pengar i en bankomat med ”Lollos” bankkort. Men det var inte ”Lollo” själv som tog ut pengarna. Enligt videon från övervakningskameran vid bankomaten var det den i dag omhäktade mannen som gjorde uttaget. 

Ytterligare ett uttag gjordes den 18 april, då hela ”Lollos” pension togs ut.   

Rullatorn kvar i bostaden

Enligt Leif GW Persson är sannolikheten stor att Bernt ”Lollo” Karlsson har mördats. Hans rullator fanns kvar i bostaden och utan den kunde han inte ta sig några längre sträckor.

Dessutom hittades ”Lollos” nycklar i Finspång i augusti och sannolikheten att han har tappat dem själv där är liten.

Leif GW Persson menar även att mord eller dråp av den här typen tillhör den vanligare mordtypen och att motivet oftast är ekonomiskt.

Nu har den misstänkte mannen alltså omhäktats och åtal ska vara väckt den 17 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.