Foto: Kolmården

Lyckad delfinfödsel på Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

En meter lång och 15 kilo tung – natten till den 9 juni föddes delfinkalven Alana i en speciell BB-bassäng på Kolmårdens delfinarium.

Mamma är 21-åriga Ariel, som själv är född i delfinariet. Pappa är 13-årige David och han är född i en djurpark i Spanien.

– Som djurvårdare får man en mycket nära relation till delfinerna och därför känns det fantastiskt att få uppleva ännu en lyckad födsel tillsammans med flocken. Att delfinerna får ungar är ett av flera tecken på välmående bland djuren och ungarna som föds bidrar starkt till flockens trivsel, säger Filip Johansson, delfintränare och djurchef på Kolmården, i ett uttalande.

Norrköping

”Redo att träffa de andra delfinerna”

Sedan Alanas födsel har digivning, andning och utveckling följts noggrant av djurvårdare, forskare och veterinärer.

De mest kritiska veckorna har passerat, så nu bedömer delfinexperterna att den nyfödda kalven är ”i god form och redo att träffa de andra delfinerna”, enligt djurparken.

Kolmården har idag tio flasknosdelfiner i sitt delfinarium.

– Kolmårdens delfiner har spelat en viktig roll för forskarna i arbetet med att utveckla tekniska lösningar som varnar delfinerna för fiskenät. Just nu används en lösning från Kolmården utanför Brasiliens kust med goda resultat, säger Filip Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet