Foto: SVT

M i Norrköping: Utbilda i offentlighetsprincipen

Uppdaterad
Publicerad

Efter turbulensen kring Marvelutställningen, och det kommunala bolaget Upplev Norrköping, vill nu Moderaterna att både politiker och tjänstemän får utbildning i offentlighetsprincipen.

Utredningen runt Marvelutställningen i Norrköping i somras har visat att handlingar inte har diarieförts, bilagor inte lagts till protokoll och beslut fattats muntligt. Det kommunala bolaget Upplev Norrköping var den part som skrev kontrakt om utställningen och eftersom det rör sig om ett kommunalt bolag så ska normalt offentlighetsprincipen gälla. Det betyder att beslut och överenskommelser ska finnas på papper så att vem som helst kan ta del av beslutsgången och se var skattepengar går. Offentlighetsprincipen är en del av Tryckfrihetsförordningen, som är en av Sveriges grundlagar.

M menar att lagen inte följs

– Vi har under en längre tid noterat att offentlighetsprincipen används godtyckligt i kommunens verksamheter, säger Moderaternas gruppledare i Norrköping, Sophia Jarl.

Norrköping

När det gäller sommarens Marvelutställning så har det exempelvis visat sig att dåvarande VD:n tog beslut om ett extra inköp av leksaker, utan att han hade rätt till det.

Förslag om återkommande utbildning

För att vara säker på att tjänstemän och politiker, inom själva kommunen och på olika poster i kommunala bolag, vet vilka regler som gäller så föreslår Moderaterna i Norrköping återkommande utbildning om offentlighetsprincipen. Utbildningen ska, enligt förslaget, vara obligatorisk för alla som väljs till nämnder och bolag inom kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet