”Man kanske kan bli smittad om man cyklar omkull”

Uppdaterad
Publicerad

Vandarhemmet vid Omberg har fått många frågor från sina gäster den senaste tiden, många oroar sig för mjältbrandssmittan

Rapporteringen från Omberg har den senaste veckan handlat om det omfattande mjältbrandsutbrottet. Men samtidigt är det högsäsong för turister och många av dom möts av avspärrade områden.

– Det är olustigt, man vet ju inte var det kommer ifrån, säger Bosse Andersson

Utbrott av mjältbrand

Populärt resmål

På omberg finns flera vandringsleder och området är ett populärt resmål även för utländska turister. Många av dom väljer att bo på vandrarhemmet.

– Det har ju varit väldigt mycket frågor från gäster som kommit hit, men vi har lyckligtvis inte haft särskillt mycket avbokningar, utan de kommer ändå till Omberg, berättar Lotta Karlsson, föreståndare för Stocklycke vandrarhem.

Avspärrade områden

Flera områden i närheten av vandrarhemmet är avspärrade.

– Jag skulle inte åka hit och cykla, det tror jag inte, man kanske kan bli smittad om man kör omkull, jag vet inte, säger Bosse Andersson

Liten risk för människor

Enligt Folkhälsomyndigheten överförs smittan till människor oftast efter direktkontakt med vävnader från sjuka djur. Hudsmitta är vanligast och sker via exempelvis sår eller eksem, men smittan kan också överföras genom inandning av bakteriesporer, till exempel i damm från ull. Även genom att äta smittat kött kan man få mjältbrand. Men inga fall har rapporterats om att smittan överförts från person till person.

Personer i Ombergstrakten uppmanas att hålla sig utanför de avspärrningar som gjorts och de som man vet kommit i kontakt med smittade djur har fått antibiotika.

Jordbruksverkets samlade information finns här.

Länsstyrelsens här

och Statens Veterinärmedicinska Anstalts här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet