Foto: Roger Ossmin

Många reaktioner efter lodjursklipp – lugnande besked från SLU

Publicerad

SVT Nyheter Öst har sedan publiceringen av klippet på Roger och Rose-Marie Ossmins möte med lodjuret hemma på tomten i Rimforsa fått många reaktioner. Frågor om lodjurets hälsa och beteende gjorde oss nyfikna att söka svar.

Flera har anmärkt på att lodjuret ser mager ut och har ställt frågor angående dess oskygga beteende. Men enligt Maria Levin, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Viltskadecenter Grimsö forskningsstation verkar hälsan på de aktuella lodjuret vara bra.

I ett mail till SVT Nyheter Öst skriver hon:

”Det ser ut att vara ett ungt lodjur av normal kroppsbyggnad i sommarpäls.”

”Speciellt beteende”

Lodjurets orädda beteende beskriver hon dock som lite udda:

”Beteendet att gå upp på altanen är ju litet speciellt, men förklaras sannolikt med ung ålder. Precis som hos rävar, älgar och många andra djur så är risktänkande inte så väl utvecklade hos unga individer och de hamnar oftare närmare mänsklig aktivitet (bebyggelse) än sina äldre artfränder.”

Även Erik Ågren, legitimerad veterinär vid SVA, statens veterinärmedicinska anstalt uppfattar hälsan hos lodjuret som god.

”Ser ut som ett ungt lodjur i sommarpäls, dvs ser inte lika kompakt ut som med tjockare vinterpäls. Är alert och nyfiken, rör sig normalt, så inget konstigt eller sjukt, vad jag kan uppfatta från filmsekvenserna,” skriver han i ett mail.

”Unga djur kan vara nyfikna”

Han beskriver också det nyfikna beteendet som normalt för ett ungt djur.

”Unga djur kan vara nyfikna, särskilt om mamman har stött ifrån sig fjolårsunge nu när hon ska föda nästa kull.”

Roger och Rose-Marie beskriver det speciella mötet i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se lodjuret och hör Roger och Rose-Marie berätta mer om det fascinerande besöket de fick vid stugan. Foto: Tobias Holmqvist SVT/Roger Ossmin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.