Vår reporter Daniel Söderqvist förklarar vad fallet handlar om. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl//Janerik Henriksson/TT

Människoexploatering – idag startade rättegången i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En krögare i Norrköping misstänks för att ha utnyttjat nyanlända som billig arbetskraft. Idag inleds rättegången och det är första gången som det åtalas för människoexploatering i Sverige.

De båda målsägande tvingades arbeta under slavliknande förhållanden. Som ersättning för arbetet i restaurangen fick de endast mat och husrum, enligt åtalet.

Åklagare Eva Wintzell, vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, säger till Ekot att något som är viktigt för domstolen att bevisa är var gränsen går för uppenbart orimliga arbetsvillkor.

Norrköping

Kan ge tio års fängelse

Tanken med brottsrubriceringen människoexploatering är att kunna använda den när människor hamnar i tvångsarbete, tiggeri eller tvingas arbeta under uppenbart orimliga villkor. Lagen infördes 2018 och vid dom kan straffet bli tio års fängelse, som mest.

Vid ett tidigare fall i Jönköping fanns människoexploatering med som alternativ rubricering, men det åtalet ogillades.

Det målsägande paret kommer från Bangladesh och vände sig till polis när de inte fått lön. Krögaren nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet