Helena Agnemar, utvecklingsledare på regionbiblioteket.

”Måste se till att vi får fler barn och elever som kan läsa”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare rapporterat om bristerna i östgötska skolbibliotek. För ett år sedan kom en rapport som visade att elever vid 80 av länets kommunala skolor saknade tillgång till ett eget skolbibliotek.

Idag samlades politiker och skolledare i regionen för att se hur de kan ta ytterligare steg mot en mer jämlik skolbiblioteksverksamhet för alla elever.

– Syftet är att ge ökad kunskap, att ge inspiration, att träffa varandra och att helt enkelt komma ett litet steg närmare en bättre skolbiblioteksverksamhet, säger Helena Agnemar, utvecklingsledare på regionbiblioteket.

Flera står utan

Under året har insatser gjorts i flera kommuner, men det är fortfarande många elever som står utan biblioteksverksamhet på sina skolor.

– Anledningen till att det är viktigt är ju att vi måste se till att vi får fler barn och elever i Sverige som kan läsa och som har en läsförståelse. Just nu har vi tappat den biten de senaste åren, säger Mats Nilsson ordförande i Sveriges skolledarförbund.

Helena Agnemar håller med och ser en lösning på problemet.

– Det krävs att man tar ett samlat grepp i kommunerna, säger Helena Agnemar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.