Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Kardell, en av Sveriges första kroppsbyggare, har varit nykter och drogfri i 16 år men användning av olika preparat har satt sina spår. Hör honom berätta mer om detta i klippet. Foto: Edina Foric/SVT

Mats kropp förfaller efter flera år av dopning: ”Skulle gett fan i allting”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Kardell var en av Sveriges första kroppsbyggare. Men år av dopningsmissbruk har lett till att han idag har en blodsjukdom, njursvikt och impotens. Nu jobbar han för att unga inte ska hamna i missbruket.

I videoklippet berättar den tidigare kroppsbyggaren om vilka biverkningar han fick och hur han mår idag.

– Skadorna kommer inte på en gång de kommer långt senare, säger Mats Kardell.

FITNESS OCH HÄLSA

Allt började på hans första tävling 1980, där Mats Kardell från Mjölby kom i kontakt med personer som användes sig av olika preparat för att bygga muskler. Vilket slutade med att Mats gick hem med 200 tabletter av Dianabol. Det här blev starten på många år av missbruk och en kropp som inte alls fungerar som han vill idag.

”Dålig självkänsla”

Det var mellan åren 1980 och 1994 som han tävlade. Under sin karriär vann han fyra SM-guld och en silvermedalj i Mr. Universe. Men bakom titlarna dolde sig en dålig självkänsla, där dopning blev en vardag för honom.

– Man stoppade i sig precis allting då för att nå dit man skulle.

Det tog många år innan Mats kände av några biverkningar och idag har han flera sjukdomar som han tror kan ha orsakats av hans tidigare missbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FITNESS OCH HÄLSA

Mer i ämnet