Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saad från Eskilstuna har nominerats till Årets Nybyggare för tredje året i rad. Hör honom berätta om hur han lyckades kom tillbaka efter en våldsam bilolycka 2013 som kunde kostat honom livet. Foto: Aymen Mussa/SVT

Byggde om nedbränd kebabfabrik till gym – nu får Saad från Eskilstuna äta middag med kungen

Publicerad

En allvarlig bilolycka gjorde att han skulle sitta i rullstol resten av livet. Men för Saad Saad var det inte ett alternativ. Genom hård träning tog han sig tillbaka – och startade ett gym i en nedbränd kebabfabrik. Nu nomineras han till Årets nybyggare och får därmed äta middag med kungen.

På nationaldagen den 6 juni 2009 kom Saad Saad till Sverige som 14-åring tillsammans med sin familj. Han har alltid haft sikte på träningen ända sen han blev introducerad till gymmet av sin storebror – och är i dag gymentreprenör.

Tog sig tillbaka efter förlamning

Men vägen dit var inte helt spikrak. 2013 var han med om en allvarlig olycka där han voltade med bilen. Han blev sittandes i rullstol och förlamad i nedre delen av kroppen.

FITNESS OCH HÄLSA

– Läkaren sa att jag skulle vara i rullstol resten av livet, men jag dör hellre än att ge upp, säger han.

Saad kröp runt på golvet och ungefär sex månader efter olyckan kunde han börja gå, för att sedan springa.

Byggde om nedbränd kebabfabrik

Efter rehabresan och några år som personlig tränare och bodybuilder ville han starta ett gym. Byggnaden var en gammal kebabfabrik som byggdes om.

Han säger att gymmiljön har varit en viktigt plats för att skapa en meningsfull sysselsättning för ungdomar som kan riskera att hamna snett.

– Jag är bara en del i allas resor, men det är de som har gjort jobbet, säger han.

Prisutdelning i höst

För tredje året i rad har Saad nominerats till priset Årets nybyggare. Ett pris som funnits i 25 år som riktar sig till entreprenörer med utländsk bakgrund.

Den 11 juni kommer han som en av flera nominerade att äta middag med kungen, som är beskyddare av priset.

– Många som vinner och blir nominerade tycker att det är hedrande. Tanken med priset är att lyfta företagare med utländsk bakgrund och visa andra förebilder, säger Simona Hef, ordförande region Mälardalen.

Tre regionala vinnare från landets 21 regioner kommer att göra upp om de olika priserna den 28 november då prisutdelningen är på Kungliga slottet.

Hör Saads råd till andra nyföretagare som är nya i Sverige i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FITNESS OCH HÄLSA

Mer i ämnet