Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns många som mår dåligt på grund av att de går upp i vikt efter en tävling, men att ha under sju procent i kropssfett är inte hälsosamt. Man måste acceptera att det är en del av processen att gå upp i vikt efter en tävling, säger Ahmed. Hör honom berätta om hur det är att tävla i klippet ovan. Foto: SVT

25-åriga studenten Ahmed jagar drömkroppen – tävlar i fitness: ”Det är som konst”

Uppdaterad
Publicerad

Fitnessatlet, programmerare och boendestödjare. 25-åriga Ahmed Shameel i Eskilstuna har fullt upp just nu. I helgen ska han för första gången på fyra år stå på scenen igen, och tävla i grenarna men's physique och classic physique vid en ny fitnesstävling i hemstaden.

– Det är som konst, säger han.

De senaste åren har fitnessintresset exploderat, något som inte minst syns i sociala medier. Ahmed är en av alla som, åtminstone i perioder, viger sitt liv åt att skapa den perfekta fitnesskroppen.

”Blev fascinerad”

Intresset väcktes redan i hemlandet Irak.

FITNESS OCH HÄLSA

– Pappa hade köpt hem ett fitnessmagasin och när jag såg bilder på några bodybuilders blev jag fascinerad över hur man kunde bygga sådana muskler, säger han.

Ahmed kom till Sverige 2014 och var 17 år. Målet var att snabbt lära sig svenska och klara gymnasiestudierna med bra betyg.

– Siktet var inställt på att bli programmerare, säger Ahmed, som i sommar tar examen inom programmering.

Siktar på guldet

Tre år efter flykten träffade han personliga tränaren Saad Saad i Eskilstuna som fick in honom på tävlingsspåret.

– Jag hade hela tiden tankar om att tävla men hade ingen som kunde guida mig, säger Ahmed.

Genom åren har det hunnit bli både pokaler och medajler från bland annat Sweden Grand Prix. Men än så länge har det inte blivit något guld.

– Det är dags, säger han.

Kroppshets och dopning

Den 15 april hålls för första gången på länge en fitnesstävling i Eskilstuna, och där kommer Ahmed att ställa upp. Han är samtidigt medveten om fitnessvärldens baksidor, som ätstörningar och dopning.

– Det är tyvärr vanligare än man tror men många är inte öppna med det. Det finns de som vill ha snabba resultat, säger Ahmed.

– Det finns också många som mår dåligt på grund av att de går upp i vikt efter en tävling, men att ha under sju procent i kropssfett är inte hälsosamt. Man måste acceptera att det är en del av processen att gå upp i vikt efter en tävling.

Följ med Ahmed in på ett träningspass och hör honom berätta om hur han får livet att gå runt med en strikt diet, studier, jobb och träning.

Antalet tävlande med licens:

2012: 628

2013: 876

2014: 1 337

2015: 1 763

2016: 1 722

2017: 1 400

2018: 1 296

2019: 1 008

2020: 643

2021: 668

2022: 609

Källa: Svenska bodybuilding- och fitnessförbundet (SBFF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FITNESS OCH HÄLSA

Mer i ämnet