Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undrar du hur det går till när polisen testar folk på gymmet? I klippet ovan svarar områdespolisen Amanda på det. Foto: SVT

Så funkar polisens dopningskontroller på gymmen

Uppdaterad
Publicerad

Har du någon gång under ett träningspass sett poliser besöka ditt gym? De gör sällan besök i uniform utan många gånger är det civilpoliser som håller ögonen på gymbesökarna. Polisen i Eskilstuna har den senaste tiden haft flera dopningsinsatser på gym.

Områdespolisen Amanda berättar att de kan komma utan förvarning på gym som ingår i antidopningsnätverket Prodis (Prevention av dopning i Sverige).

Enligt nätverket är det minst 40 000 som dopar sig i landet, men mörkertalet är stort och nätverket menar att det finns experter som säger att siffran minst är det dubbla.

FITNESS OCH HÄLSA

– Sociala medier är en stor bov. Fitness har blivit större än någonsin och fitnessinfluencers har blivit samhällets idoler i kroppsideal.

Vad kan man göra åt det?

– Flera som dopar sig eller har dopat sig måste kliva fram ur skuggan för att det här ska stoppas. De måste berätta baksidan av hur det egentligen är, vad man måste offra och vilka baksidor som finns.

Vilka dopar sig? Hur går polisens kontroll till på gymmet? Hör Amanda områdespolisen Amanda Shehadeh Karlsson berätta i klippet ovan.

Antalet anmälda dopningsbrott i Sörmland:

2019: 49

2020: 74

2021: 80

2022: 97

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FITNESS OCH HÄLSA

Mer i ämnet